Zabiegi na ciele

Które produkty spożywcze najbardziej tuczą?

Dbając o zdrowie i utrzymanie szczupłej sylwetki, musimy zwracać baczną uwagę na to, jakie pokarmy spożywamy. Kaloryczność posiłków oraz jakość spożywanych produktów mają fundamentalny wpływ na to, jak szybko przybieramy na wadze oraz decydują o efektach odchudzania. Wyjaśniamy, które z produktów spożywczych tuczą najbardziej oraz na co zwrócić szczególną uwagę, komponując codzienny jadłospis.

Ach, te kalorie…

Kaloryczność posiłków powinna zostać dopasowana do indywidualnych potrzeb naszego organizmu. Są one dość zróżnicowane, dlatego często okazuje się, że popularne diety cud nie działają. Jest na to rada – dieta indywidualna, która zostanie optymalnie dopasowana do płci, wieku, stanu zdrowia, stopnia aktywności fizycznej. Problem przybierania na wadze jest dość złożony, bo nie dotyczy jedynie tego, co jemy. To, jak szybko tyjemy, ma związek z ogólną kondycją organizmu, trybem życia oraz wiekiem. Tuczące produkty spożywcze możemy podzielić na trzy grupy, czyli:

  • żywność nadmiernie przetworzoną o wysokiej zawartości tłuszczów i cukru oraz niskich wartościach odżywczych,
  • żywność sztucznie pozbawioną cukru i tłuszczu, która często ma wyższą kaloryczność niż jej tradycyjne odpowiedniki,
  • zdrowe produkty spożywcze, które spożywane w nadmiarze, zaczynają powodować przybieranie na wadze.

Najbardziej tuczące produkty spożywcze

Do najbardziej tuczących produktów spożywczych zaliczamy żywność nadmiernie przetworzoną. Dostarcza ona do naszego organizmu puste kalorie, które powodują jedynie chwilowe uczucie sytości, uzależniają i sprzyjają rozwojowi schorzeń dietozależnych. To one najczęściej są przyczyną pojawienia się nieestetycznej oponki na brzuchu, boczków i systematycznego wzrostu masy ciała, który trudno powstrzymać. Do bardzo tuczących produktów spożywczych zaliczamy m.in.:

  • produkty z białej mąki (pieczywo, ciasta i wyroby cukiernicze, potrawy mączne),
  • fast foody,
  • słone i słodkie przekąski,
  • napoje gazowane oraz napoje i nektary owocowe,
  • słodkie napoje i desery mleczne,
  • dania instant,
  • gotowe do spożycia dania obiadowe,
  • tłuste mięsa,
  • tłusty nabiał,
  • pasztety i wyroby garmażeryjne,
  • słodycze.

Do grupy kalorycznych i tuczących produktów spożywczych należy także zaliczyć produkty typu Light, Fit, Slim oraz odtłuszczone i pozbawione cukru zamienniki tradycyjnych pokarmów. Przykładowo Fit płatki śniadaniowe, które mają nam pomóc w odchudzaniu i utrzymaniu szczupłej sylwetki, mogą dostarczać do organizmu kilka lub kilkanaście razy więcej kalorii niż tradycyjna owsianka ze świeżymi owocami.

Zdrowe produkty spożywcze, które mogą tuczyć

Zdrowo nie znaczy bez ograniczeń. Warto o tym wiedzieć, aby uniknąć częstych pułapek zdrowej diety. Przykładem mogą być smaczne i zdrowe owoce, które są źródłem cukru. Spożywane w nadmiarze także przyczyniają się do tycia oraz mogą doprowadzić do problemów ze zdrowiem. To samo tyczy się chętnie spożywanych soków, koktajli i smoothie, które przygotowujemy w domu w przekonaniu, że działamy na korzyść naszego zdrowia. Prawdą jest, że owoce są zdrowe, jednak nie powinny stanowić podstawy naszej diety. Podstawą zdrowej diety, oprócz Piramidy Zdrowego Żywienia, są przede wszystkim umiar, różnorodność oraz zdrowy rozsądek, o których warto pamiętać, gdy komponujemy nasz codzienny jadłospis.